» 22 september 2017

Af en toe zon

Redactie | 16-07-2017

1935 - Ingebruikname van de eerste parkeermeters
SCHAGEN – De dag begint een beetje grijzig. Het wordt geleidelijk minder bewolkt. Het kan in de ochtend en middag af en toe miezeren. Vanmiddag ligt de temperatuur rond 20 °C en is de westelijke wind zwak tot matig, windkracht 3. Vanavond wisselen zon en wolken elkaar af en is er kans op een regenbui. In de nacht koelt het af tot ongeveer 13 °C.

De zon kwam op om 05:35 uur en gaat om 21:57 uur weer onder. Daarmee hebben we 16:22 uur daglicht, 14 minuten korter dan een week geleden.

16 juli


1935 - Ingebruikname van de eerste parkeermeters

Een parkeermeter is een automaat die naast een parkeerplaats staat, om bij te houden hoelang de geparkeerde auto mag blijven staan.

De parkeermeter is uitgevonden door de Amerikaan Carl C. Magee en werd voor het eerst gebruikt in Oklahoma City op 16 juli 1935.

In Nederland werd de invoering van de parkeermeter pas wettelijk mogelijk gemaakt in 1962 onder Kabinet-De Quay. Al in 1961 werden de eerste parkeermeters op Schiphol geplaatst. Amsterdam volgde in maart 1963 met de plaatsing van 500 parkeermeters.

Wanneer de auto geparkeerd werd, moest je door het inwerpen van munten, de toegestane parkeertijd instellen. Daarna liep de tijd terug naar nul. Wanneer de tijd was verstreken vertoonde de meter een rode vlag; als er dan nog een auto stond geparkeerd kon een voorbijkomende parkeerwachter een boete geven.

Tegenwoordig zijn parkeermeters zeldzaam. De meeste zijn vervangen door parkeerautomaten, waarbij het gebruik van contant geld niet mogelijk is. De redenen hiervoor zijn praktisch en economisch: in plaats van één parkeermeter per parkeerplaats volstaat een parkeerautomaat voor tientallen parkeerplaatsen, er is minder onderhoud nodig en de automaten zijn beter bestand tegen vandalisme.


« Terug