» 25 juni 2017

Sterren in Warmenhuizen

Redactie | 03-12-2015

Frank van Enter en Lieke de Jong voor hun droomrestaurant
WARMENHUIZEN – De realisering van de droom van Frank van Enter komt steeds dichterbij. De sterrenkok, geboren en getogen in Warmenhuizen, is keihard aan het werk om in februari 2016 zijn nieuwe restaurant in Warmenhuizen te openen.


D'Moriaan en Radboud


Het eeuwenoude ‘D'Moriaan’ is de plaats van vestiging. Van Enter opent er twee restaurants; een culinaire parel van hoog niveau, met als naam ‘D’Moriaan’ en een brasserie genaamd ‘Radboud’. D’Moriaan gaat al terug tot de 16e eeuw, toen het een herberg was om de paarden drenken, voeren en verversen en natuurlijk ook de innerlijke mens te versterken. De naam Radboud is gekozen omdat Radboud de Tweede degene was die in het jaar 745 Warmenhuizen heeft gesticht.

Het concept is te vergelijken met Mario’s restaurant in Neck; één plek in het hogere segment waar letterlijk de sterren van de hemel worden gekookt en gegeten, plus een etablissement waar je heel goed kunt eten tegen een minder grote aanslag op de portemonnee.


Topniveau


Frank van Enter over zijn project: ‘Na jaren koken in verschillende toprestaurants in Nederland is het nu tijd voor mijn droom. In Warmenhuizen, waar ik ben opgegroeid, zelf een restaurant beginnen. We toveren de oude Moriaan om tot twee geweldige restaurants waar iedereen culinair aan zijn trekken komt. Van jongs af aan wilde ik al kok worden en ik heb het vak geleerd bij sterrenrestaurants als Savelberg en Parkheuvel. Na zes jaar als sous-chef en tweeënhalf jaar als chef bij Merlet is het tijd om samen met mijn vriendin Lieke de grote stap te wagen en voor mezelf te beginnen. Wat is er mooier dan dat te doen in het dorp waar je geboren bent?’


De financiering


Het realiseren van die droom is een prijzige zaak. Met eigen geld, hulp van familie en een kleine lening komt Enter al een heel eind. Het overige deel realiseert het ondernemende stel door crowdfunding. Bij een moderne kok en een modern restaurant in een eeuwenoude setting hoort een moderne manier van financieren.

Crowdfunding gaat als volgt: een groep of persoon wil een project starten, maar heeft onvoldoende startkapitaal. Om dit kapitaal bij elkaar te krijgen, biedt hij of zij het project aan (bijvoorbeeld op een platform op het internet) en vermeldt het benodigde bedrag. Op deze manier kan iedereen investeren in het project. Het idee is dat veel particulieren een klein bedrag investeren en dat deze kleine investeringen bij elkaar het project deels of volledig financieren.


De beloning


Frank en Lieke hebben het streefbedrag al bij elkaar, maar hopen natuurlijk op nog meer investeerders. Frank: ‘Het is gewoon prachtig om als plaatselijk restaurant een mooie, sterke band op te bouwen met de lokale bevolking. Dat kan toch niet beter dan door mensen mee te laten investeren? Het blijft natuurlijk een lening. Die betalen we terug met een tegoed bij onze restaurants, maar als kers op de taart hebben we er ook een leuk extra beloningsysteem aan gekoppeld.’

Het stel heeft hun crowdfunding ondergebracht bij CrowdAboutNow. Daar zie je ook de extra’s die je kunt verdienen als je erin stapt. Dat gaat van een uitnodiging voor de opening en een voucher van € 50.- tot een tegoedbon van € 5.750.- met een avond eten voor acht personen, verzorgd door Frank, bij de investeerder thuis. Wanneer je van lekker eten en genieten houdt, en je hebt wat geld voor een leuke investering, dan is dit een uitgelezen mogelijkheid.


« Terug